tisdag 30 juli 2013

FÖR BARA 12,50 ST!

Igår då vi mot midnatt körde hem i störtregnet från Vasa, så satt vi också och pratade om vad för saker, som skulle vara trevligt i lägenheten. Olivia sade, Åh vad jag skulle vilja ha ett tjockt duntäcke till min nya säng...skulle vara så skönt på vintern! Ja det skulle jag också vilja ha upp till vinden, svarade jag...Men är de inte dyra undrade dottern?
Det beror ju alltid på kvaliten och tjockleken, men sade också, att så här års brukar man kunna fynda duntäcken.
Jag hör till dem som alltid vill ha svalt i sovrummet, vädra innan läggdags...sova med balkongdörren öppen hela somrarna...men fastän jag vill ha sval temperatur i sovrummet på vintern, så vill jag ha tjocka bamsiga täcken, med lite tyngd i...och kanske ngn mjuk gosig pläd ännu ovanpå.

Åkte till Jysk (nu gör jag reklam :) ) idag för att titta på korgar & krukor...och kom ihåg duntäckes avdelningen. Stod nog lite och gapade, då det stod 15 €, på priset för ett riktigt tjockt duntäcke...så jag frågade mannen i kassan om priset stämde...Nej, sade han det gör det inte (typiskt, tänkte jag)...de kostar 12,50 fick jag strax efter till svar.
Slog naturligtvis till och köpte åt Olivia och åt oss till dubbelsängen.
Vilken tur vi hade...brukar somliga säga...andra säger "Law of Attraction".

Kram fr Janet

DOTTERNS FÖRSTA EGNA HEM

Så förde vi flyttlasset till Olivias studiebostad i Vasa ikväll. Hade inte mycket tid på oss, men lite hann vi plocka plats...och medan vi andra hämtade soffan som vi inhandlat på Findit.fi från Brändö, så gjorde hon i ordning i sin lägenhet.

 Mysigt med fungerande gammal vedspis i köket.

 Att vi kämpade med att få in soffan...och som tur var kom en granne med lite verktyg, för vi var tvugna att skruva sönder den för att få in den mellan dörrarna till Vardagsrummet/sovrummet.


Nästa resa dit blir att ordna med gardiner, lite snygga vägghyllor, kuddar, ngn tavla, mysiga lampor...ja allt sådant som gör att det känns ombonat och hemtrevligt. Stort härligt badrum har hon också, men dit skulle ännu insättas en duschvägg, så det var inte riktigt klart.
Förstår att hon längtar tills hon helt flyttar in i sin 44 kvm,s lägenhet. Härligt gammalt K-märkt hus, med trevlig lummig bakgård...ett stenkast från torget.

Nu känns det att vi burit och lyft...så nu är det bara att krypa till "kojs"

Kram fr Janet

måndag 29 juli 2013

LÅNGWEEKEND PÅ SPAHOTELL

Sitter och funderar vilket av spa eller badhotellen jag skall boka en höstweekend till...en sådan där weekend, då man får bli lite ompysslad, få massage, bada och njuta innan vi tar den riktiga hösten.

Saimaa badhotell med härlig gammal byggnad...men lite långt dit, då vi alltid har den där tidsbristen.


Tammerfors...ja om vi bokar så länge Särkäniemimi är öppet och tar med två "vilda" pojkar, som vill åka på alla attraktioner och jag som bara vågar på spöktåget (har höjdskräck) går och vandrar hela dagen på området...eller så kan jag ju vandra på Ikea.





Vackra Nådendahl med sitt Spa hotell...på ngt sätt är det mest lockande, men Mumindalen hoppar jag över...den är ju ändå stängd vid denna årstid. Jag tror det får bli Nådendahl Spa, så får jag för en gångs skull använda ebjudandet vi fick...fast Kari fick ett lite bättre erbjudande...gratis en vecka till Spanien för 2...dit kunde jag tänka mig att åka lite senare :)
...men , men först skall vi ta denna dag till ända. Det skall packas det första flyttlasset till Olivias lägenhet i Vasa...så snart åker vi iväg. Jag bär väl nog bara ngn stol, för tyngre saker överlåter jag åt ngn annan att bära.

Ha en skön ny vecka, alla läsare...och njut av det uppfriskande regnet, det kommer solskensdagar ännu :)

Kram fr Janet



söndag 28 juli 2013

LYCKA

Lycka för dessa är ett svalkande dopp...

Lycka för ngn annan är att det nappade...

Själv har jag bara latat mig den heta sommardagen...och konstaterat att livet återgått till det normala i vår stad, efter en hel vecka av happenings, Jakobs Dagar veckan ...

Kram fr Janet

fredag 26 juli 2013

MR SMOKE AND THE SALMON SISTERS

Torsdagskvällen blev ju att gå in till stan, för att lyssna på Mr Smoke and The Salmon Sisters, som spelade Purcupine Trees låtar på Canorama scenen. För en dryg månad sedan då alla var hemkomna fr studieorten, samlades de för att börja öva, för det var ett antal år sedan de spelat ihop....och ett bra namn skulle hittas på gruppen. Förklaringen till namnet fick ju publiken också. Jonathan, trummisen,jobbar på Strandis och röker fisk...Mr Smoke, alltså....och alla tjejerna, var ju hans laxsystrar :)
Vi mammor skrattade, vi som stått där ända sedan deras 13-års ålder och konstaterade att vi är nog trogna fans, men det är väl det som mammor skall vara.
 Soundcheck på gång...dottern Juliana  och Rebecka Nylund.

Sång Tove Nyberg och Alva Sandström.

Alva Sandström och Juliana Ennenga.

Keyboard Alexandra Granlund, Bas Matilda Nordström, trummor Mr Smoke eller Jonathan Fagerström.
Naturligtvis blev de inapploderade på nytt...och nog spelade de dessa svåra låtar otroligt bra...det får man väl säga, fastän man är mamma :)

Vid ett godisstånd satt dessa 2 flickor...maffiabrudar eller godisförsäljare? Det senare naturligtvis...till höger min dotter Olivia och bredvid henne kompisen Lina.

Kram fr Janet

torsdag 25 juli 2013

A TASTE OF FRANCE

På morgonen begav vi oss, jag och min son Vincent, in till stan för att titta om man kunde hitta ett och annat från det Europeiska Mattorget, att handla.
 Oliver i mängder...frestande...

 Kryddor...där skall jag först kolla upp vad, som behövs till mitt Shawarma recept, en gudomlig kötträtt, som skall göras med 9 olika kryddor....och sedan se vad jag kan få tag på här.

 Eftersom morgonen redan bjöd på härlig sommarvärme, svalkade vi oss med Italiensk Mjukglass, blåbär...så god!

 Den trevliga försäljaren vid de Franska ostarna bjöd på rejäla smakbitar...

 Älskar ostar, så självklart blev det några stycken, som hamnade i shoppingväskan.

 Nygräddade baguetter...så goda!

Så åkte vi hem, med en bil som doftade som ett bageri, för att ha en lunch med en liten "taste of france"...bara ett gott rödvin som fattades, men det fick bli mineralvatten istället...det var ju ändå förmiddag :)

Kram fr Janet

tisdag 23 juli 2013

SÅ VAR DEN KLAR, MIN LIMONCELLO!


Knappa 2 veckor senare...så hällde jag upp den på flaskor, min hemgjorda Limoncello ala Ernst :)
Provsmakat har jag också...stark är den, men jätte fräsch i smaken. Rekommenderar att inte ta ett glas sent på kvällen, för den gör nog en piggare än 10 kaffekoppar!
Hade gärna hittat flaskor som varit helt klart glas...inga påklistrade bilder, men det fanns att välja mellan helt oranga eller helt lila flaskor och då tyckte jag ändå att dessa med citroner på passade bäst :)
Nu in i kylskåpet med flaskorna och inväntar en riktigt super varm sommarkväll, för avnjutning av denna dryck med trevligt sällskap!

Kram fr Janet


måndag 22 juli 2013

JAKOBS DAGAR OCH LOPPTORG

Lopptorget är ju något som jag har svårt att hålla mig ifrån. I den kalla blåsten traskade jag och dottern Olivia runt, för att se om vi kunde hitta ngt fynd till hennes första lägenhet i Vasa. Alltid är det ju ngt som fastnar i handen...men behöver man alla dessa prylar?
 Självklart behövera man denna manick, så bakande som jag är av mig. Nåja...det där med bakandet är nog mera att jag så gärna skulle baka mitt eget bröd oftare än jag gör, men det kan ju bli lite roligare nu :)
En gammal, men i väldigt gott skick, flanellskjorta hittade jag också....och den vet jag redan vem som tar den till sitt nattlinne... 2 euro st. blev inköpen.


 Picknickkorg är kanske inte det första man tänker på denna kalla julidag...och till råga på allt köpte jag ju en i fjol också, men den saknade porslin. Så nu föll jag för frestelsen och betalade 15 €, för denna gulliga picknickkorg. Bara att invänta, att man kan tillbringa en dag på stranden :)

 Dottern hittade en stor fin, tjock, naturvit matta till sin lägenhet för en struntsumma...precis en sådan, som hon velat ha. En gammaldags ljuslykta för 5 € och en gammal rostig plåtbricka, för 2 €, som skall få sig en omgång med svart spraymålning.

Vita skira handskar för 1 €...ett måste, men de behöver jag faktiskt på mötena jag går på varannan vecka på höst och vårterminen.
Efter en timmes vandring sade dock ryggen min stopp och det var med nöd och näppe, som jag klarade av att ta det lilla trappsteget in i stadens nya mysiga butik Centrum, för att inhandla en födelsedagspresent. Så mysig butik och så varm och go personal, besök den om ni inte gjort det. Viktigt att vår stad får nya specialbutiker!
Om inte ryggen är alltför besvärlig, så blir det en tur till staden ikväll också...och förhoppningsvis håller sig regnet låååångt borta.

Kram fr Janet

onsdag 17 juli 2013

COMPACT LIVING IDEAS

Många studerande skaffar sin första lägenhet nu i månadsskifte och står och funderar huru de skall inreda, sin första bostad, som oftast har ganska få kvadratmetrar. Så även min dotter, så därför har det hemma hos oss blivit rätt mycket funderingar över huru det skall inredas och till en inte alltför stor åtgång av pengar...fast som mor får jag nog inte delta så mycket i inredningsplaneringen...och det förstår jag ju...man har ju själv en gång varit ung och velat planera huru man skall ha det helt själv :) Fast råd kan man ju ge :)
Här kommer lite inspirationsbilder för den första lilla bostaden "Compact Living"


 Har man ett rum+ kök eller ett rum med kokvrå, så är det alltid trevligt att dela in det med en tillfällig mellanvägg. Bra mellanvägg får man av IKEAS hyllor, som du hittar lägre ner på sidan. Beklä ena sidan av hyllan med en tunn skiva, som nubbas fast och tapetsera den tex med en trevlig fondtapet. Andra sidan av hyllan blir trevlig förvaring mot "vardagsrums sidan" av rummet.


 Ifall det finns rejäl takhöjd i lägenheten och golvytan inte är så stor, så är ju alltid ett sovloft bra. Själv tycker jag inte att sovloften är så vackra...och så måste de ju vara säkra, så att man inte dimper ner i golvet :)

 Detta lilla Shabby Chic hus, har jag haft bilder på i ett tidigare inlägg, men tycker att det är så sött, så jag sätter in en bild igen och från det kan man ju få ngn ide, ifall man gillar det romantiska vita.

 Ett eget toalettbord i tjejlyan, är ju också trevligt. Billiga 60-tals toalettbord, med vikbar spegel, är inte svåra att hitta...och med lite vit målning kan man få dem riktigt vackra. Har man bara ett bord, som på bilden och är lite händig med symaskinen, så kan man klä in bordet med ett "draperi" och placera en spegel del ovanpå. Har bl.a sett att Lisbeth Dahl har dessa vikbara toalettbords speglar.



 Liten lägenhet känns också lite större om man håller sig till lugna ljusa färger och att man inte övermöblerar den, bara för att få in så mycket som möjligt på liten yta.


 Så var det detta med speglar, som gör att rummet känns större...och JA, då tänker ni ju...Hon har kollat på Ernst igen...och Ja, det har jag...MEN..redan på 80-talet hade jag min första stora spegelvägg i en lång smal hall, för att få djuphet i den. Huset vi bodde i på 90-talet hade jag också i entren, eller hallen, som dock var över 25 kvm, en stor specialgjord spegel på en vägg, ett stort hallbord och 2 bamsiga hall lampor på bordet, för att få mera ljus i den mörka hallen. För sätter du en lampa framför en spegel, så har du ju plötsligt 2 ljuskällor...så du spar ju även på elräkningen :)
Bra att tänka på med lampors placering är också, att placerar du en bordslampa på fönsterbrädet, så ser inte människor lika lätt in i lägenheten, då lampan är på. Dessutom ser det vackert ut med fönsterbelysning.

 En vikskärm är också bra, för att dela upp ett rum...
 Ikeas hylla, som jag tidigare skrev om...

Eller bara en skir gardin som rumsdelar till sovalkoven...

Mycket trevliga möbler hittar man idag på loppisar...det behöver ej vara nytt. Med målning kan man lätt piffa upp dem och så ger de lägenheten mera personlighet och charm.

Kram fr Janet