onsdag 16 november 2011

VARDAGSMYS

Ingen av mina gamla takkronor passade över middagsbordet, konstaterade jag, då vi flyttade till huset. Det måste vara ngt, som inte var för prålig, men ändå hade en viss ålder och som dessutom skulle passa in med 1800-tal/funkis/nutid.
Valet blev en takkrona, som all elektricitet borttogs från....och istället blev det bara levande ljus.
Lite mörkt kanske denna årstid, men jag har ju annan belysning också, men ack så mysigt vi har det vid varje måltid med levande ljus, vardag som söndag.

Det känns lite som feststämning varje dag, att äta i skenet av levande ljus.
Så nu vet alla i grannskapet, som läser min blogg, att vi vi firar ej varje dag hos oss :) , utan tända ljus beror på att takkronan saknar el.

Ha det så gott i höstmörkret!
Kram fr Janet

ÄLSKADE JUL

Hör ni till de, liksom jag, som älskar Julen...alla Julförberedelserna...och just det mysiga kring denna tid på året.
Tänkte först, att vågar jag ta "ett Julnummer" redan, men även butikerna börjar fyllas med allehanda julsaker, så varför inte. Jag råkar även ha döttrar, som älskar Julen, men lite väl tidigt tycker jag att de börjar med att spela julmusik.
Jag tycker faktiskt, att varför vänta med att dekorera med ljus och lite utomhusbelysning...det är ju så mörkt denna årstid, så vi kan gott lysa upp lite redan nu.
Till Lilla Jul och Första Advent kommer alltid de första julsakerna fram hos oss, så som ljusstakar och stjärnor, men enligt tradition, så kommer Tro, Hopp och Kärlek upp i fönstret, först till Lucia, den 13:e december.



Inred i white" shabby chic" din Jul, med kanske ngt inslag av pastell...
Att inreda vitt till Julen, har ju varit i ropet de senaste åren...och visst är det ljust och snyggt, men jag hör nog mera till den traditionella Julinredaren.

Jag vill gärna ha den juliga röda färgen, då jag inreder till julen...det som är tradition. Lite varma och mustiga färger, denna kalla och mörka årstid.




Egentligen får jag ha både vit julinredning och en rödare variant....för vinterträdgården kommer att bli den vita ljusa stilen, det passar liksom inte alls med rött där...
Tv-rummet får bli i grått...med gråa fårskinnsfällar på stolarna...
Matsalen och finrummet, som redan har vinröda mustiga färger och spegel och konsoll bord i guld, får naturligtvis bli inrett i rött...
Jag hoppas ni får lite inredningsinspiration av mina bilder, som alla är lånade från nätet.... Nu skall jag till stan och inhandla lite lyktor och ljus...

Kram fr Janet

lördag 5 november 2011

ALLHELGONA

Denna allhelgona var vi, som alla andra allhelgona helger till gravgården, för att tända ljus på gravarna och sända alla våra kära, som inte längre finns hos oss, en tanke.
Visst minns vi dem andra dagar också, men just denna dag är ju speciell. Jag minns min kära mormor Tekla, som var en liten kvinna med ett stort hjärta och som var en tusen konstnär, alltid med många järn i elden. Jag minns min morfar Victor, som brukar spela på sin mandolin och som sjöng av hjärtans fröjd.
Min farmor Lempi, som "skämde bort mig", eftersom hon själv hade fått 5 busiga pojkar och första barnbarnet blev den efterlängtade flickan. Farfar Gustav som jag vandrat som barn med till hönshuset för att mata "tipporna", som han kallade sina höns.
Min kära morbror Erik, som spelade ljuvliga franska sånger på sitt dragspel och min farbror Nisse, som så hastigt togs ifrån oss i somras och som jag i min barndom vandrat med i Fiskars bruks skog och mark.
Mina barns farmor, Riita, som endast var hos oss 3 veckor efter att hon fått sin diagnos.
Många andra kära personer tänker vi också på denna speciella kväll, som inte längre finns här hos oss.



Vi gick till vår kyrka Pedersöre kyrka, för att tända ljus på gravarna och även tända ljus för de som är begravda på andra orter. Det var så fint och så stämningsfullt med alla ljusen, som brann på gravarn och Pedersöre kyrka var så vackert upplyst i kvälls mörkret. Vilken vacker kyrka vi har....eller vi har ju 2 stora kyrkor i vår stad. Pedersörekyrka ligger ca 1,5 km fr torget och mitt inne i centrum finns Jakobstads kyrka, en gul vacker träkyrka.

Jag önskar er all en fin allhelgona helg.

Kram fr Janet