söndag 28 augusti 2011

VENETIANSK AFTON


Marmelad är kanske inget som man förknippar med Veneziaden, men måste ta ett foto av mina Marmelad burkar. Inte heller anser jag mig vara ngn Madame, men eftersom mitt företag heter Madame & Mademoiselle, så fick burkarna en etikett, som det står Madame`s Marmelad på.
Det är så här, som jag skulle vilja att alla sylt burkar såg ut i skafferiet nere i källaren....men tiden räcker inte alltid till, att pyssla så här.


Så har vi firat Venetiansk afton, eller Villa avslutning, som vi också kallar det här i Österbotten. Alla har fest ut på sina sommarstugor, tänder brasor och färgranna lyktor och skjuter raketer hela kvällen....och så äter vi gott. Det är vårt sätt, att ta farväl av sommaren och ta emot hösten.

Vi bor ju ett stenkast från Gamla Hamns viken, så vi beslöt att stanna hemma i år och ha en liten kräftskiva med familjen...inte allas favorit meny, men vi skrattade gott, då tonåringarna för första gången skulle skala kräftor...

Färgranna ljuslyktor hade vi tänt på den lilla muren framför vårt hus... lekte lite med kameran och så blev det en sådan här bild.

Svårt var det att få en bra bild på raketerna...har nämligen inte ännu fått ihop den där tiden, för att sätta mig ner och läsa bruksanvisningen till min kamera och inte heller boken om hur man tar fina bilder...så det blir som det blir :)

Vi vandrade ner till stranden strax före midnatt... vilken härlig värme det var. Helt underbart ljumt i luften och det bästa av allt, inte en enda mygga.
Jag hoppas ni alla veneziad firare haft en riktigt skön helg!

Kram fr Janet

onsdag 24 augusti 2011

CAMILLA NORRBACK OUTLET


Lite förhands information!
Nu kör vi igen! Första veckoslutet i september håller vi nästa Camilla Norrback Outlet försäljning, dvs 1-3 september. Lådvist med kläder är på väg från Stockholm med spännande saker.

Så, titta in på min blogg Madame & Mademoiselle de närmaste dagarna, för mera info om öppehållningstider och erbjudanden!

Kram fr Janet

tisdag 23 augusti 2011

UNDERBARA FOTON


Är helt fashinerad av dessa underbara foton, av Cinemagraphs. Gå in och se på deras underbara arbeten HÄR
Ni kan också se på Jamie Beck`s blogg , en av personerna bakom Cinemagraphs.
Vem skulle inte vilja kunna göra detta själv....oj vad jag vill, jag vill, kunna skapa företagets hemsida med bara sådana här bilder.


Ps. Om ngn vet hur man gör detta....så får ni gärna berätta för mig. D.s

Kram fr Janet

söndag 21 augusti 2011

FYNDEN FRÅN JUTHBACKA MARKNADEN

Några små fynd från Juthbacka marknaden blev det i år. Hade hoppats på att hitta gamla rottingstolar...men, nej.


Nog för att jag har ljusstakar i minut och parti, men denna bamsing på dryga 40 cm i barockstil och med en vikt på över 5 kg, kunde jag ej låta bli att inhandla. För 25 € blev den min. Nu gäller det bara att hitta altarljus till den och få tända ljuset i höstmörkret.

Tro inte heller att jag är utan efterrätts skålar, inte alls. En handlare hade prislappen 60 €, för dessa 6 st gamla pressglasskålar...men jag inhandlade av en annan försäljare alla dessa 6, för 3 €!!

En gammal krisallflaska från Riihimäen Lasi, fick bli min för 10 €.

Dessa inramade handmålade tallrikarna, funderade jag länge över. Ville jag ha dem eller ej och var skulle de passa....men så kom jag på var de precis kommer att passa... Konstigt, man hittar alltid en plats. Med en diameter på nästan 40 cm, så är de ganska stora och tunga. Det var mest inramningen som tilltalade mig...och jag visste, att de gamla ramarna nog var värd priset 35 €.

Så blev det en flygel...i miniatyr. "My First Piano" står det på locket, med tillhörande pall och kanske passande för en 5 åring. Vad i fridens namn skall du göra med den, kanske ni tänker? Jo, jag är så "knasig" och tänker...en dag blir jag väl mormor (länge till det ännu)... och då skall jag ha ett rum, för mina barnbarn, där det skall finnas en hel del roliga leksaker...så att de alltid skall tycka att det är roligt att komma till "Momis" lekrum. Fast det vet ju alla, att det är jätte, jättelänge tills jag blir mormor :)
Så tyckte jag ju, att den lilla flygeln matchade så bra med min stora flygel, som för tillfälle fungerar, som koija åt min dalmatiner.
På väggen ser ni fjolårets Juthbacka inköp...en riktig fuling, som jag beskrev den, som Kari målade svart. På höstkvällarna lyser den så mysigt i vinterträdgården.

Kram fr Janet

JUTHBACKA MARKNADEN 2011

Så har årets höjdpunkt varit, för oss alla "sakletare"...eller vi som jagar ngt speciellt, som vi egentligen ändå kanske inte behöver. Ja och vad är det, för höjdpunkt, undrar ni säkert som bor en bit från Jakobstads trakten? Jo, det är ju Juthbacka marknaden i vår gulliga grannstad, Nykarleby.
Denna marknad, som i tiden ( tror det är snart 30 år sedan) startade som en skrotmarkand, för att fynda bildelar osv. på, är idag Finlands största loppmarknad med över 1000 försäljare, från när och fjärran. Ibland kan man fynda riktigt ordenligt här...och ibland kan man tycka, att det verkligen var frågan om drömpriser.
Fast hur som helst, så är det folkfest...och kul att träffa massor av bekanta igen.


Du kan hitta rostigt skrot...eller ngn annan tycker kanske, att det är en trevlig inrednings detalj.

Allmogens bruks föremål, barnvagnar och gamla pulpeter...

Om du får problem med avloppsrören, så kanske det kan vara bra att ha en Toastol från 1880-talet i förrådet?
Porslin, porslin...i minut och parti...

Konstglas samlaren, kan också hitta ett och annat här.

För den kräsne, förgyllda speglar och takkrona, empir.

Dessa två enormt tunga "fulingar" var Kari sugen på att köpa, men ngn annan hann före. Tunga, som bara den var de och lite argsinta såg de ut.

Ja, så var det ju jag...lite "Cruella de Will" flög i mig...men nog tyckte jag om denna cape i scan brown mink. Som ny var den... ända ner till vaderna, men hur användbar? Kanske en par gånger i året, så jag lämnade den kvar hos försäljaren... (ångrar att jag gjorde det)

Både fredag och lördag, traskade vi omkring på marknaden, men lyckades ändå inte med, att se allt. Några inredningssaker inhandlades, men egentligen hittade jag inte det jag sökte...men solen sken och det var ju huvudsaken.
Inköpen kommer i nästa blogg inlägg.

Kram fr Janet

onsdag 17 augusti 2011

BOSTADSMÄSSAN, KNAPES HUS


I Neristan, dvs i den gamla trähus stadsdelen i Karleby, fanns Knapes hus, som man också kunde besöka under Bostadsmässan. I huset pågick grundrenovering, så det var inte alls färdigt ännu...men man fick en känsla av hur det kommer att bli. Atmosfären var härlig i detta gamla hus...men eftersom jag tycker om antikviteter och gamla hus, så kan jag väl ej tycka annat än så.
För inredning av huset stod designer Jukka Rintala, som du kan läsa mera om HÄR

Även hans klädskapelser fanns utställda i huset.







Tomtar vid köksbordet..och tomtar i sängen...

Detta blev sista huset, som vi besökte för dagen...och då var vi faktiskt, så trötta, att man längtade efter att få sätta sig i bilen, efter allt promenerande som man gjort under dagen.

Vill ännu informera om, att allt som vi själva fotograferar för mina Bloggar, så sätter jag alltid bloggens signatur på.

Kram fr Janet

lördag 13 augusti 2011

BOSTADSMÄSSANS MASTER BEDROOMS

Här kommer några bilder på Master Bedrooms, från bostadsmässan.
Lite väl spartanskt och i trista färger, enligt min smak....men vi tycker ju så olika. Kan inte påstå, att ngt sovrum gav den där mysiga känslan... eller känslan, att här skulle jag vilja sova gott.

Denna säng var fylld med en hel del glamorösa kuddar...men inte ger det mig ändå en känsla av ombonad och gemytlighet. Är det färgerna, som gör det kallt?
Detta sovrum hade en rätt lugn färgskala och var väl det sovrum, som hade de största nattduksbords lamporna, vilka jag ändå tyckte var för småa.
Kannustalos stenhus hade det största Master Bedroom, som var byggt i vinkel och med en makeup bords sida. Dock tycker jag att sovrummet skulle ha blivit så mycket bättre, med tex. en större sänggavel, eller varför inte en himmelssäng.

Svart/vitt/silver...det passade faktiskt med detta strikta sovrum i energi huset... Pläden från Lennol Oy var väldigt vacker.
Enda huset, som hade himmelssäng och denna säng tyckte jag väl var den vackraste, var Mammutti talo...men den stackars fula nattduks bordslampan i svart plast, var så malplacerad....och nog skulle lite textilier gjort underverk med denna himmelssäng.

Kanske vi finländare inte vill ha så mysigt i sovrummet...men det vill jag. Ljuslyktor, lampetter, kandelabrar, sänghimmel och mycket annat smått och gott, skall det vara, så att man riktigt vill krypa ner och mysa i sin säng...så vill jag ha det :)

Kram fr Janet

onsdag 10 augusti 2011

VINTERTRÄDGÅRDEN OCH SHOPPING

Nu har jag äntligen hittat några tyger, för möblerna i vinterträdgården. Eftersom golvet är ett naturstensgolv från Marocko i färgerna svart/grått/vitt, så är det ganska krävande vad jag blandar ihop med det. Det randiga tyget skall få modernisera min Biedermeier soffa, som har en stomme i svart...den skall bara omkläs nu :) Kuddfodral skall det bli av det svart/vita Toile de Joey tyget och det enfärgade gråa...och så stolarna, de skall få vit klädsel. Praktiskt med hund och katt i huset.

Så har jag ju blivit överförtjust i "Tassels"...undrar varför? Kan det möjligen vara Maria Montazamis förtjänst?
Dessa stora Tassels kunde jag inte motstå, tyckte de skulle passa så bra i vinterträdgården med mina Lene Bjerre lampor i glas och svart lampskärm.

...och så här blev det...
Här ser ni också en glimt av det krävande golvet i stjärnmönster, som jag får lov att rätta mig efter.
Så lite shopping i Oulu, blev det ju också, från en av mina favorit butiker där, Kaira House. Där hittar man alltid ngt trevligt och till rätt bra priser.



Denna gång blev det denna uppsättning tavelramar (skall hängas upp i Finrummet) med tassels, naturligtvis. En rätt tung pjäs, så det kräver borrning och tappning i stenväggen.
Denna spegel i silverfärg, köpte jag som inflyttnings present och min dotter Juliana...lite kontrast till hennes rätt häftiga shackrutiga golv.
Så nu väntar jag bara på att det skall sluta regna, så att jag får ta ut soffan ur garaget och riva av den det gamla , fula, dammiga plyschtyget som den blivit omkädd i på 50-talet.

Kram fr Janet

måndag 8 augusti 2011

BOSTADSMÄSSAN, PART 2

Här kommer bilder från Bostadsmässan på ngr vackra saker, mindre vackra saker och på ngt som du som tycker om hantverk, kanske kan göra själv.


Dessa trädgårds/solstolar, som fanns i ett flertal färger och även med en söt tillhörande nackdyna i linne tyg och som även fanns att få i olika träslag, tilltalade mig verkligen. Enkel, snygg design...påminde kanske lite om Tapiovaaras Mademoiselle stol, från 60-talet. Oj vad de skulle passa bra till vårt hus...ett måste till nästa sommar. Priset var inte heller blodigt, fr 85€- 135 €, beroende på val av träslag.

Den mysigast innomhusbastun, som var placerad i husets andra våning, tyckte jag, att Puukymppi Oy, s hus hade. De flesta bastu avdelningarna i bostadsmässohusen, var väldigt mörka, svarta och murriga. Denna är också lite mörk, men gav ett väldigt mysigt intryck. Opraktiskt med kuddar på laven, kan ngn kanske tycka, men "so what", vi har väl tvättmaskiner idag, som fixar det.

Bubbelpool hörde förstås också till denna bastuavdelning.
Dessa 2 lampor fanns också i samma hus. Eftersom man inte kunde gå in i detta sovrum, så kunde jag inte heller ta reda på av vilket material de var gjorda. På ngt sätt söta...och jag kan tänka mig, att de ger ett rätt stämningsfullt sken i vintermörkret.

Så kommer vi till avdelningen, ja vad skall man kalla det, byggmisstag? Var t.o.m tvungen att fråga Teri Hus representanten, huru i all sin dar man kan ha förstört en fin paradingång i ett annars så vackert hus, med att placera denna trappa såååå fel? I mitt öga sticker det, då trappan tar nästan en meter av en klassisk fin öppning in till husets sal.

Kvast eller lampa? En riktig fuling, som dinglade över ngr köksbord i 2 av bostadsmässans hus.

Dock tog nog denna taklampa eller minneslapp lampa priset till fulhet. Den förstörde i princip hela köket i det annars så vackra stenhuset från Kannustalo. Må kalla det design...men passar inte alls ihop med en annars övervägande klassisk inredning och gav ett slamsigt och råddigt intryck mot de vackra vitrindörrarna i gammaldags grå färg.

Här kommer ngr bilder och kanske ideer, som den händige kan fixa åt sig själv.
Denna "rufsiga" stol i rya teknik, fanns i ett barnrum. En liten damsamlare kanske, men säkert mjuk och skön för lill flickan, att sitta i.

Inte ett konstverk, som riktigt jag skulle hänga på väggen...men har man överlopps klädgalgar och vill sprutmåla dem svarta, så kanske man kan göra ngt liknande.

Så till sist för oss virksugna. En söt liten badrumsmatta...eller varför inte sovrumsmatta.

Två virkade vaser...häll dock inte vatten i dem, tror ej att de är så täta. Går ju alltid att sätta in en högre glasburk i dem, ifall man tänker använda dem som vaser.

Kram fr Janet